İstanbul’un prestijli koşusu olan İstanbul Maratonu’nun 45’incisi, yerli ve yabancı atletlerin kıyasıya rekabetine sahne olacak. Türkiye’nin önde gelen bankalarından İş Bankası’nın desteğiyle düzenlenecek olan maraton, kozmopolit şehrin tarihi ve kültürel dokusunda atletlere eşsiz bir deneyim sunacak.
Bu yılki maraton, 1979’da başlayan ve Hasan Saylan’ın ilk şampiyon olduğu bu tarihi yarışın 45’inci yıl dönümüne tanıklık edecek. İlk dört yıl içerisinde yerel sporcuların egemenliğinde geçen maraton, sonraki yıllarda uluslararası atletlerin üstünlüğü ile bilinir hale geldi. Geride kalan 44 yarışın büyük çoğunluğu, Türk koşucuların dışındaki isimler tarafından kazanıldı.
Küresel atletizm sahnesinde öne çıkan Kenyalı sporcular, şimdiye kadar 16 kez zafere ulaşarak kendi üstünlüklerini kanıtladılar. Etiyopyalı atletler 7 şampiyonlukla onları izlerken, İngiliz ve Fransız koşucular ikişer kez bu başarıya ulaşmayı başardı. Ayrıca Danimarka, Zimbabwe, Litvanya, Fas, Azerbaycan ve Uganda’dan gelen sporcular da maraton tarihine isimlerini altın harflerle yazdırdı.
İstanbul Maratonu, erkekler kategorisinde son 30 yıldır yabancı atletlerin zaferleri ile sonuçlanırken, yarın gerçekleşecek yarışta yerli sporcuların da bu seriyi kırma hedefi bulunuyor. Bu sene, hem profesyonel koşucuları hem de amatörleri ağırlayacak olan maraton, İstanbul’un iki kıtasını birbirine bağlayan eşsiz rotası ile katılımcılara unutulmaz anlar yaşatacak.
KADINLARDA TÜRK ZAFERİ NADİR
İstanbul’un uluslararası arenada ses getiren spor etkinliği İstanbul Maratonu’nda kadın atletlerin mücadelesi 1991’den bu yana devam ediyor. Son 32 yıl içinde sadece bir kez Türk bayrakları, kadınlar kategorisinde zafere tanıklık etti.
Bu başarıyı 1994’te Serap Aktaş göğsümüzü kabartarak kazandı. Ancak bu zaferin ardından Türk kadın atletler, birincilik için 28 yıldır mücadele ediyor. Diğer yandan, parkurun zorluğuna rağmen yabancı atletler sürekli olarak liderliği elde ettiler.
Etiyopyalı koşucular dokuz zaferle öne çıkarken, Rus ve Kenyalı atletler altı, Rumen ve Ukraynalı sporcular ise dört şampiyonluk kazandı. İngiltere ve Belarus’tan gelen sporcular ise birer kez birinciliği göğüsledi.
Önceki sene gerçekleşen maratonda erkeklerde Kenyalı Robert Kipkemboi, kadınlarda ise Etiyopyalı Sechale Dalasa birinci oldular.
İSTANBUL MARATONU’NDA DERECELER
Daha önce Avrasya Maratonu olarak anılan ve şimdilerde İstanbul Maratonu adıyla anımsanan bu büyük yarış, özellikle erkekler kategorisinde Kenyalı sporcuların hızına sahne oldu.
2019 yılında Daniel Kipkore Kibet, 2 saat 9 dakika 44 saniye ile etkileyici bir parkur rekoru kırdı. Böylece, Kibet bir önceki yıl yine bir Kenyalı olan Felix Kimutai’nin rekorunu geliştirmiş oldu.
Kadınlar kategorisinde ise en parlak zaman, 2018 yılında Ruth Chepngetich tarafından kaydedildi. Kenyalı atlet, 2 saat 18 dakika 35 saniyelik süresiyle adını rekorlar tablosuna yazdırdı.
Rekorların yanı sıra maratonun geçmişine baktığımızda, erkeklerde en uzun süreyi 1982 yılında kaydeden İsmail Karagöz’ün 2 saat 41 dakika 13 saniye ile tamamladığı maratonu görmekteyiz. Kadınlar kategorisinde ise en yavaş zamanı 1991’de İngiliz Jacki Davis 2 saat 49 dakika 24 saniye ile kaydetti. (AA)
Kaynak: Sözcü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.